AO41 / FAIRFIELD HOUSE

  • YEAR: 2018
  • LOCATION: FAIRFIELD, VIC
  • PROGRAM: PRIVATE HOUSE
  • SIZE: 210m2
  • STATUS: DOCUMENTATION

This project is a small addition to an existing weatherboard dwelling in Fairfield, VIC, a leafy suburb only a short distance form the Melbourne CBD. Numerous former alterations to the existing dwelling created incoherent interior spaces. Spaces which were no longer suitable for the client and their growing families needs.
Initial design discussions revolved around creating a stronger connection to the rear garden, creating a living area that retained the qualities of a rear terrace.

Minor alterations proposed to the existing dwelling will reconfigure the interior of the original house, creating a ‘private’ zone for the family containing bedrooms, services and amenities.
A singular open plan volume is proposed to the rear of the dwelling, extending the full width of the site, with a new side entry provides direct access into the living area.
The kitchen is located in the centre of the volume, dividing up the plan into three distinct zones – Living, Kitchen, Dining.

The internal ceiling flows out toward the rear, covering an external terrace, strengthening the connection between the internal space and the garden. The roof structure opens up to accomodate an existing tree, drawing the garden further into the interior space.