AO21 / NORTHCOTE HOUSE

  • YEAR: 2016-2019
  • BUILDER: BLUEROCK CONSTRUCT
  • LOCATION: NORTHCOTE, VIC
  • PROGRAM: PRIVATE HOUSE
  • SIZE: 30m2
  • STATUS: CONSTRUCTION

This project is an addition to an existing Weatherboard ‘Shop Front House’ located in Northcote, a suburb of Inner City Melbourne. Over the years the original building, once used as a Corner Store, accrued many poorly thought additions. The brief was to demolish all previous additions and replace them with a functional Kitchen / Dining room and Bathroom.

The existing condition had some beautiful qualities, such as the rear courtyard which seem to create a moment of retreat from the busy street outside. These qualities led to the desire for the proposed Kitchen to have a strong connection to the courtyard, increasing the sense of space and openness that the otherwise small addition may have lacked. The positioning of the internal window again reinforces the sense of openness, creating the impression that one is sitting within the garden looking over the fence as opposed to being fully enclosed by the room.